Service i förstahand

Inom alla branscher önskar man som kund bra service. Det gäller inte enbart på restaurangen som man hoppas att personalen är lyhörd inför ens önskemål, utan även på biluthyrningsställen. Varför verkar det så svårt att finna bra service ibland? Vi tittar närmare på servicebehovet när du ska hyra bil i Lund.

Utbud av skåpbilar

En stor del i servicen handlar om att ha ett brett utbud att erbjuda kunderna. Dessutom behöver bemötandet vara flexibelt inför kundens behov. Med ett stort sortiment och ett brett urval kan servicepersonalen lättare erbjuda kunderna lösningar som passar önskemålen som ställs. Exempelvis kan ett biluthyrningsställe ha ett flertal olika typer av skåpbilar tillgängliga. Det gör att kunderna själva kan välja en storlek och en typ som passar dem i deras flyttbilsärende.

Ett bra exempel

Även om det kan vara svårt att hitta firmor som är bra finns det exempel som visar prov på eminent kundservice. Ibland gäller det bara att öppna ögonen för de största. Ett välkänt märke kan vara känt för att det faktiskt levererar något exceptionellt bra. När du söker skåpbilar och transportfordon i Lund får du alltid bra service hos AVIS. De lägger stort fokus vid kundservice och ger ett välkomnande bemötande till kunder som söker assistans.

Valbarhet

Fördelarna med att välja stora hyrbilskedjor som AVIS är bland annat för att man som kund har ännu större valfrihet är det gäller fordonsutbud och val om återlämningsställe. AVIS har exempelvis envägshyra på grund av sina många stationer, där du som kund själv får välja var du vill lämna bilen, då det närmast garanterat finns en station i närheten.


Hur fungerar implantat?

Det finns flera anledningar till att man kan behöva sätta in implantat. Det kan vara för att olyckan varit framme och tänderna slagits ut. Eller kan det vara till följd av tandlossning på grund av dålig munhälsa. Och har tanden, eller tänderna drabbats så hårt att de inte längre ens kan rotfyllas och få ny porslinskrona kan det komma att behövas sättas in implantat om inte brygga är aktuellt.

Fördelar med implantat

Att sätta in implantat har flera bra fördelar som fyller viktiga funktioner. Att kunna tugga ordentligt kan låta som en trivial sak, men det är viktigare än man kan tro och har direkt påverkan på hälsan, då man kan börja äta sämre eller fel om tuggfunktionen inte funkar som den ska. Även det estetiska med ett helt leende påverkar både din egen självkänsla och hur du uppfattas av personer i din omgivning. Implantatet ser ut och fungerar som en riktig tand som du inte behöver göra någonting med, utan sitter fast på plats resten av ditt liv.

Hur bytet går till

Om du exempelvis söker tandvård hos Tomas Norryd, som är experter på just tandimplantat kommer de att börja med att göra en analys av ditt behov av nya tänder. Blir det aktuellt med implantat kommer de först att ta ut eventuella tandrester och därefter sätta in en titanskruv som därefter får växa fast i käkbenet. Under tiden det fästs kommer du att ha en tillfällig tandbrygga som gör att du inte går tandlös. Efter en månad, eller så är det dags att bygga tanden med porslin på titanskruven. Därefter är du helt klar och kan äta allt du vill, från sushi till revben med din nya implantattand.


Perfekt avslutning på middagen

Sushin var jättegod. Ni hade gått och längtat hela veckan, men äntligen rullade söndagen runt och ni fick komma till den japanska restaurangen och avnjuta den goda kombinationen av alger och fisk som tagit världen med storm. Ni tycker olika när det gäller de olika typerna av sushi och såser, men en sak håller ni med om: det är det godaste som finns. Mätta och glada bestämmer ni att ni ska fira sommaren med en runda på stan i solen – men efter ett par timmar av vandring känner ni er sugna på lite efterrätt. Då är det lätt att hitta ett konditori i Malmö som bjuder på allas favoriter, denna gång bland efterrätterna.

Ett brett utbud av godsakerStudent tårta

Bellevues Conditori erbjuder kakor, bullar, tårtor, bakverk och matbröd. Här kan ni stanna till för att avnjuta era favoritefterrätter. Barnen kanske väljer en dammsugare av marsipan eller en bit prinsesstårta, medan ni föredrar en kopp kaffe och en varm bulle. Sommarsolen skiner, och livet leker. Det viktiga är att ni alla kan vara tillsammans och njuta av varandras sällskap – det är stunder som dessa ni kommer att minnas och längta tillbaks till när barnen vuxit upp och flyttat hemifrån. Passa på att föreviga känslan i en selfie!

Sött miljöansvar på festen

Det som utmärker Bellevues Conditori är just deras miljöansvar. Konditoriet använder alltid endast närproducerade och ekologiska råvaror, och det är därför deras produkter alltid smakar så gott. När du ska ordna en fest kan du därför med gott samvete beställa alla de godsaker du ska bjuda på här, från entréen – tänk smörgåstårta – till efterrätten och tårtan. Utbudet inkluderar bland annat godsaker som:
• Den ovannämnda smörgåstårtan, på kött, tonfisk eller skaldjur, som en entré innan lunchen
• Macarons och kanelbullar – för allmän distribution bland hungriga gäster när som helst under barnafestens gång. Finns det något godare än en kanelbulle och ett glas saft i sommarsolen, oavsett klockslag?
• Tårtan: varför inte en gammaldags gräddtårta? En chokladmoussetårta med hallon, en Irish Coffee-tårta, eller en citronmousse-tårta? Välj din favorit!
• En logotyptårta eller profiltårta, för dig som vill imponera med den fina skapelsen eller sätta en personlig prägel på tillställningen med en egenvald bild.


På väg till restaurangen

Hela veckan har ni längtat, men nu är det äntligen dags – nu ska hela familjen ut och äta. Ni kanske inte har råd med det så ofta, men att det händer så sällan gör det ännu mer spännande för barnen och låter er spendera kvalitetstid tillsammans. Dessutom är det väldigt skönt att slippa ifrån kök och smutsig disk och låta någon annan servera en i stället – som småbarnsförälder vet du precis hur jobbigt det kan bli att försöka sköta allt själv dag efter dag samtidigt som du försöker hålla ett öga på varje unge. Mitt på vägen avbryts dina funderingar av realisationen att något inte är som det ska med bilen – och konstaterar några minuter senare att det är hög tid att byta däck. Och det är här Auto Pulsen AB kommer in.

Det nödvändiga underhålletAuto Pulsen AB

Det är inte alltid fråga om en nödsituation – efterfrågan på Auto Pulsen ABs tjänster handlar för det mesta om underhåll. Eftersom det kan ha ganska allvarliga konsekvenser att köra med skadade däck, är det viktigt att dessa kontrolleras regelbundet och byts ut när det så behövs. Att byta från sommardäck till vinterdäck är bara en bråkdel av ditt ansvar som bilägare – dessa ska vara hela, säkra och funktionella året om, oavsett vad situationen gäller. Auto Pulsen erbjuder därför service på plats – du kan få allt gjort på samma plats, på samma gång, och sparar därmed både tid och pengar – något som är ytterst viktigt när man har flera små munnar att mätta där hemma.

Regummerade och punkteringsfria däck

Auto Pulsen AB använder alltid den senaste tekniken inom sitt område för att ge dig bästa möjliga service. Bland dessa tjänster finns:

 • Regummerade däck: använda däck som får ny slitbana som stämmer med lagen. Detta sparar på pengar, råvaror och energi.
 • Återförsäljning av punkteringsfria däck, som klarar av att köra en förutbestämd sträcka upp till viss hastighet även efter att det skett en punktering, så att du får chans att komma hem eller till verkstaden i tid och inte blir fast någonstans mitt i natten.
 •  Rätt ställning och balansering av hjulen.

Tätat mot kyla, värme och os

En av de viktigaste aspekterna när man gör i ordning en lokal för att bli restaurang är isoleringen. Ja, det låter kanske inte så roligt. Man är troligtvis inte supersugen på att investera stora pengar i denna del av kakan. Och ändå är det så viktigt. För utan rätt isolering får man servera sushi i kyla på vintern och hetta på sommaren. All japansk mat har sin ideala temperatur. På samma sätt fungerar restaurangrummet.
I trakterna kring Göteborg jobbar Svenljunga Byggnadsisolering. De kan installera till exempel tilläggsisolering eller lösullsisolering. På sätt ser de till att isoleringen i just din lokal fungerar optimalt. Och sen den väl är inne behöver du inte oroa dig för den mer. Klicka här för mer information om företaget och deras tjänster.

Luft och luktBra isolering

Isoleringens kanske viktigaste jobb är att stänga inne och ute värme. Det vill säga den luft som befinner sig utanför lokalen och är nedkyld, får inte lov att ta sig in. Då fryser ju gästerna när de försöker avnjuta sin sushi. På samma sätt vill man inte ha in den varma luften på sommaren. Särskilt om man jobbar med luftkonditionering under denna årstid är det av yttersta vikt att värmen inte kommer in. Även här hjälper isoleringen till.
När man sysslar med livsmedelshantering och matservering måste man också se till att isolera. Grannarna är inte intresserade av konstant matos som sprids i området.

Inte bara temperaturen ska stämma

Trots att det är viktigt med rätt temperatur inne i den japanska restaurangen, så finns det fler saker som krävs. Förutom den allra viktigaste faktorn som naturligtvis är maten, så uppskattas ofta följande detaljer:

• Ljus – inget sätter stämningen lika bra som rätt ljus på rätt plats. Man vill kunna se sin mat, men ändå ha det lite mysigt. Detta gäller särskilt på kvällen.
• Växter – dessa bidrar med god luft i lokalen, men ger också en hemtrevlig känsla.
• Konst – med tavlor och andra detaljer från konstvärlden ska man vara försiktig. Det är viktigt att det blir rätt helt enkelt.
• Bakgrundsmusik – skadar nästan aldrig. Men det gäller att den har lagom volym och rätt sound.


När bilen somnar in

Många känner starkt inför sina bilar. Kanske lika starkt som de känner inför sushi. Precis som mat kan få en att må bra, kan bilar ha samma effekt. Man sitter kanske på restaurangen och väntar på de små utsökta fiskbitarna med ris. Det kommer in tallrik efter tallrik med smarrig sushi och man mår fantastiskt bra. Ute på parkeringen står den trogna bilen som så småningom kommer att bära dig hem igen.
När du har ätit upp din sushi och saken även den har slunkit ner i magen, kan du med ro fundera på din bil. Det handlar om vad du ska göra med din bil, när den slutat fungera. På landet finns det människor som anser att man bara kan låta en gammal bil stå på ägorna. Den kommer att rosta och smutsa ner miljön. Den kommer också att vara i vägen och störa den vackra landskapsbilden.
Du kan istället vända dig till Metallteknik i Malmö som tar hand om allt som har med skrot och bilskrot att göra. Allt skrot i Malmö borde av miljöskäl hamna hos dem.

Åtgärder att vidta förstSkrot i Malmö

Innan du ger upp och börjar fälla tårar över din gamla bil, finns det några saker att göra. Du bör börja med att ta den till en bra bilverkstad. Där kan duktiga mekaniker ta sig en titt på den. De kan också komma med omdömen och försöka avgöra om det finns något att göra. Ibland behövs det bara en ny reservdel innan den spinner som en katt igen. Ibland finns det kanske något som kan smörjas eller fixas. Det gäller att undersöka alla möjligheter

Hitta en ny trotjänare

Om det sen verkligen är så att det är dags för bilen att kasta in handduken, så får man ta tag i införskaffandet av en ny direkt. Man kan till exempel vända sig till en bilhandel, med följande saker i bakhuvudet:

• Miljön – moderna bilar är snällare mot miljön, men att återvinna gamla är också bra
• Priset – bestäm innan var din smärtgräns går och håll dig innanför den
• Ta någon som är bilkunnig med dig till affären
• Försök att inte tänka på utseendet för mycket, utan vad som döljer sig under huven.


Transport av känsliga råvaror

Om du driver egen restaurang uppstår det ofta situationer där du måste transportera mat eller råvaror. Om du inte har leverans av råvaror direkt till din restaurang – vilket kan vara dyrt – så måste du själv köra och hämta maten. Och då måste du kunna transportera den på ett hygieniskt vis. Man pratar om den obrutna kylkedjan. Råvarorna ska i princip inte utsättas för värme från det att de lämnar tillverkningen tills de tas ut i köket för att tillredas. En färd genom stadens gator kan därför bara göras med en sorts fordon – kylbil. Om du inte har en redan, så kan du hyra en från Bil & Marin Elektriska AB i Malmö. Eller varför inte utrusta den bilen du har med kylaggregat? De fixar det också. Låt dem öppna motorhuven och göra om din bil till den perfekta transportören av kyld mat.

Hyr eller bygg om befintlig

På Bil & Marin kan du hyra kylfordon eller bygga om det fordonet du har så det kan fungera som kvalitativ mattransport. Dock är det inte det enda du behöver göra med din bil. Även om kylutrymmet är i tipp topp – med alla tillbehör som behövs – så måste bilen i sig vara lika bra. Blir du stående vid motorstopp för att exempelvis kamkedjan gått av – då kommer all mat du har i kylen snabbt att förstöras. Se till att få en bilservice av en expert på motorer och bilar.

Framförallt när du jobbar med frysvaror behövs det inte lång tid innan varorna i din bil räknas som otjänliga och inte går att servera på en restaurang. Så snåla inte på kostnaderna att hålla din bil i trim. Det kommer att betala sig på att allting fungerar som det ska.

Catering

Sådan har vi när maten går åt andra hållet. Den är tillagad och ska levereras till ett evenemang. I det Japanska köket finns flera kalla rätter som snarare än att hållas uppvärmda måste hållas nerkylda på vägen ut. Återigen blir kylutrymmet i din bil viktigt. Och att bilen inte får bli stående efter ett haveri är ju än viktigare här, då du har gäster som står och väntar på att maten ska serveras.

Sätt att undvika olyckor i cateringsammanhang:

 • Se till att bilen är servad regelbundet.
 • Snåla inte på tekniken kring kylutrymmena.
 • Skaffa ett reservbatteri och ha en backup-bil om något går fel.

Ner med väggarna för japanerna

För att skapa den perfekta japanska restaurangen kanske man måste göra ett par ändringar i en befintlig lokal. Det gäller särskilt om det inte tidigare varit en lokal för gäster där man hade tänkt starta sin verksamhet. Kanske finns det osmidiga väggar i vägen för det som skulle kunna bli en fantastisk matsal, eller så är köksdelen för liten för att man ska kunna rulla mängder med sushi där varje dag. Då är det dags att kalla in proffsen på rivning. Om det nu inte råkar vara så att du är både japansk kock och grym med en slägga i handen.

I Skåne finns ett bra alternativ, en byggfirma och rivningsfirma som heter Areco och har mångårig erfarenhet av allehanda rivningsarbeten. De kan hjälpa dig vidare, och sen smidigt slå ner väggar eller hela hus som du behöver bli av med. På hemsidan under www.rivningsarbetenskåne/rivning.nu står all information och kontaktuppgifter till detta pålitliga företag.

Till bords847-rivningsplan

För att matsalen där gästerna ska sitta och äta ska bli så trevlig som möjligt är det inte själva planlösningen som måste stämma, utan också inredningen. Till exempel är det viktigt att stolar och bord är både bekväma att sitta vid och att det fungerar att äta vid dem. Det krävs en viss höjd och djup och ett visst förhållande mellan stol och bord så att man kan sitta där, få in knäna under bordet och lyckas föra mat till munnen. Om det inte är bekvämt nog att äta mat på din japanska restaurang så kommer gästerna garanterat att söka sig någon annanstans, även om de inte kan förklara exakt vad det är som inte funkar.

Pricken över i

Sådär, då stämmer alltså både planlösningen och de bord och stolar som dina gäster kan inta sin mat på. Nu är det dags för finliret, alla små detaljer som gör kakan extra fin att titta på så att säga. Hit räknas bland annat:

 • Porslinet ska vara fint, stilrent och passa in i det övriga temat på restaurangen
 • Textilier gör rummet mysigt och ombonat. Dukar, servetter och kuddar räknas hit
 • Belysningen är också väldigt viktig för stämningen
 • Konst! Varför inte dekorera med äkta japansk konst för att få en genuin känsla i rummet?

Din japanska restaurangdröm

Det är många som drömmer om att öppna sin egen restaurang. Kanske har du spenderat hela ditt liv med att fundera på hur det skulle vara att ha ett eget litet ställe dit människor kan komma för att äta den maten som du vuxit upp med och älskar. Där du kan stå i köket varje kväll och laga spännande japansk mat som kombinerar traditionella smaker med moderna influenser från hela världen. Och ute i restaurangen går dina vuxna barn och serverar gästerna i vackra klassiska dräkter, ler och tar emot dricks i din mysigt stilrena lokal där gammeldags konst varvas med tyger i mjuka färger. Visst låter det underbart? Men innan du kommer till punkten då den där gammeldags konsten ska inhandlas så måste du se till så att din blivande restaurang har ett fungerande värmesystem, en värmepump som kan värma på vintern och kyla på sommaren. Annars finns risken att ingen alls vill äta japansk mat hos dig…

Energy of Nature i Landskrona är experter på värmepumpar och luftvärmepumpar och hjälper dig gärna få ordning på läget. Spana in deras hemsida under www.luftvärmepumparlandskrona.se/ för mer information.

Fördelarna väger tungtEnergy of Nature

Trots att det finns många olika sorters värmepumpar beroende på vilken energikälla som fungerar bäst för just ditt hus, så är det många som anser att luftvärmepumpen är det bästa valet för de flesta. Den är visserligen dyr att installera, men den kostnaden har man snabbt tjänat in med tanke på att den kräver upp till 55 procent lägre energiförbrukning än en annan värmepump. I ett fritidshus är summan nästan 75 procent. Dessutom kan man sköta den via mobilen för att på ett smidigt sätt alltid ha rätt temperatur i restaurangen.

665-varmepumpFungerande restaurangmiljö

När värmen och luftkonditioneringen fungerar är det dags att tänka på vilka andra komponenter som gör miljön i din restaurang behaglig:

 • Fönster – är det möjligt så gör dagsljus mycket för känslan.
 • Ljus – oavsett om det finns fönster eller inte så är belysningen jätteviktig för känslan i rummet.
 • Inredningen – många tror att det estetiska inte är så viktigt, men faktum är att maten smakar mycket bättre när rummet man äter den i är vackert dekorerat och behagligt att sitta i.
 • Akustiken – också väldigt viktig för att gästerna ska kunna prata med varandra och inte överröstas av ekot från slamrande bestick.

Lagom tempererad mat

Precis som i Japan så är klimatet i vårt land omväxlande. Ibland håller vi på att frysa näsorna av oss när vi ska gå ut och hämta tidningen, snabbt i bara morgonrock och tofflor. Ibland svettas vi nästan ihjäl när luftkonditioneringen i bilen behöver några sekunder på sig innan den börjar kyla ner oss. Det gäller alltså att man tänker på det omväxlande klimatet även på den restaurangen man startar, oavsett om det är japansk eller annan mat man kommer att servera så kräver gästerna, okommenterat, att få äta och umgås med sina vänner i en behaglig miljö, utan att vare sig svettas eller frysa.

Det är lätt att få koll på just den här biten av restauranguppbyggnaden genom att ta hjälp av en professionell firma med specialisering på värmepumpar, till exempel Värmegården AB

i Eslöv. Värmegården har år av erfarenhet av både inköp och installation av värmepumpar.

Kall eller varm luft665-varmepump

Det smarta med många av de moderna värmepumparna är att de inte bara värmer upp ett hus (med hjälp av olika energikällor beroende på vilken slags värmepump du väljer), utan att de också kan ställas om på andra hållet, så att de kyler ner. Luftvärmepumpar till exempel är relativt dyra att installera, men de har den enorma fördelen att man själv kan ställa in om det är en värmekälla man behöver åt sina frusna gäster, eller om solen skiner så pass att de samma hellre vill svalka sig inne hos er.

Investera rätt

För att få rätt värmepump är det viktigt att inte fatta några förhastade beslut. Se till att göra ordentlig research innan du bestämmer något och prata gärna med flera olika återförsäljare. Du kan också ha följande punkter i bakhuvudet när du tänker på din blivande värmepump:

 • Priset – det är inte rätt läge att vara snål, du måste ha en värmepump som fungerar. Men du behöver inte heller köpa den dyraste. Lagom är bäst.
 • Kapaciteten – tänk på vilken lokal som värmepumpen ska jobba i och dess storlek och utformning, och ta en värmepump som klarar av just den lokalen.
 • Dina förutsättningar – vill du använda sjön i närheten som energikälla, bergvärme kanske, eller något annat? Det finns många möjligheter.