Man äter även kött i Japan – inte bara fisk. Tyvärr kan vi i Sverige väldigt lite om den delen av det japanska köket då vi lägger allt vår fokus på sushi och rå fisk. I Japan äter man en del kyckling, men väldigt lite annat kött med undantag av japansk hare som har varit allmänt accepterat att jaga. Anledningen till låg köttkonsumtion ligger i landets traditioner samt i buddhismens förbud. Nedan hittar du några termer som kommer att hjälpa dig vid japansk restaurangbesök om du gillar äta kött:

Teppanyaki 

Teppanyaki är ett samlingsbegrepp på alla maträtter som steks på den traditionella japanska järnplattan. Metoden kan tillämpaspå såväl kött som på skal- och fiskdjur.

Tempura

Tempura är friterade maträtter. Det är ytterst sällan du får kött om du beställer tempura, men ibland kan det hända att du får det – speciellt om du är på en japansk restaurang i USA. Traditionellt sett innehåller tempura friterade bitar av grönsaker, svamp och räkor. I vissa fall kan du även få något så exotiskt som friterad lotusrot.

Teriyaki

Beställer du teriyaki, får du grillad eller stekt köttgryta med en unik sås bestående av soja, socker och risvinet mirin. Teriyaki är den grytan som de flesta av oss tror kommer från Kina eller Thailand, när det i själva verket är en klassisk japansk maträtt.

Yakitori

Yakitori är en annan maträtt som kan vara bra att känna till. Det är japanska kycklingspett som man oftast äter ute på kvällen som ett tilltugg till öl. Såsen som japanska kockar använder när de grillar yakitori heter Tare och består av socker, sojasås, vinäger och dashi. Kockar i Japan brukar ha sina recept på tare hemliga.