Hur mycket vet vi egentligen om sushi? Den japanska maträtten har blivit riktigt populär i Sverige och alla har vi väl någon gång ätit sushi. Ofta låtsas vi att vi kan en del om sushi, men samtidigt upplever vi stora problem med all basterminologi som används när du blir serverad sushi.

Det är inget att skämmas över. Du kan vara säker på att de flesta du har pratat om sushi med har varit tvungna att gömma sina okunskaper. Låt oss nu ta upp allt det som du bara måste känna till, men kanske aldrig vågat fråga. Här kommer topp-tio japanska matlagningstermer.

Fisken och dess tillbehör

Suchi

Sushi är en maträtt av kokt ris med vinäger som kan kombineras med fiskbitar, grönsaker, rom eller något annat. Innehåller inte din sushibit ris, är det alltså inte en sushibit.

Sashimi

Sashimi är det som vi oftast kallar för sushi utan ris – tunna bitar av (oftast) rå fisk serverade med gari, wasabi och/eller grönsaker. De är oftast betydligt dyrare än sushi med ris.

Både sushi och sashimi äter man såklart med ätpinnar. Japanska pinnar är 5-10 cm kortare än kinesiska och har spetsiga toppar.

Nigiri

Nigiri (eller egentligen Nigiri-zushi) heter de finare sushibitarna med en rå fiskbit (eller omelett) ovanpå. Oftast använder man lax, tonfisk,räka eller svärdfisk som pålägg.

Maki

Maki (Maki-zushi) – är de sushibitar som är gjorda med nori – det japanska sjögräset. Sushirullar är ett annat namn som vi i Sverige använder.

Wasabi

Wasabi är namnet på den japanska pepparroten. Det är dessa små gröna geggiga bollar som ofta får oss att gråta. I Sverige ersätts oftast den annars så dyra wasabikryddan med färgad pepparrot.

Misosoppa

Misosoppa (miso shiru) är en soppa med sjögräs, grönsaker och tofubitar som är görs på buljongblandningen Dashi (rökt makrill + tång) och misokryddan (fermenterade sojabönor).

Gari

Gari kallar vi oftast för ingefära i Sverige. Besöker vi en riktig japansk restaurang, heter ingefäran där inget annat än gari. Ingefäran marineras i blandningen av vinäger och socker. Det som ger gari dess vanliga rosa färgen är några droppar rödbetssaft.