Kaisekimåltider är något som du bara måste känna till om du vågar kalla dig expert inom det japanska köket. Kaiseki är de målrätter som serveras under den japanska traditionella téceremonin Chanoyu.

Rättens historia

Måltiden har sina rötter i kloster där munkar utövade minimalistisk livsstil – inte minst vad gäller maten. De åt så lite som det bara går och kaiseki var deras sätt att optimera mängden av konsumerad mat. På den tiden bestod kaiseki av lite soppa och några små rätter. Köttet var inte tillåtet. Nu har det gått ca fem hundra år sedan dess och kaiseki har utvecklats till en tradition. Det är fortfarande oftast vegetariska ingredienser som används vid tillagning av kaiseki. Nu händer det dock ibland att du även ser köttet på bordet.

Risvinet

Kaiseki består av en soppa och tre små rätter. Efter det avslutas måltiden med det japanska risvinet – sake. Det som är viktigt vad gäller kaiseki är inte vad som serveras utan hur själva konsumtionsprocessen sker. För att förstå det fina med kaiseki behöver du besöka en riktig japansk restaurang. Där kan du be servitören om så mycket information som det bara går om kaiseki. Tyvärr är det inte alltid så att det är lätt att hitta en riktig japansk restaurang i Sverige. Många så kallade japanska restauranger drivs i själva verket av invandrare från Kina och Thailand. De kan väldigt lite om den japanska kulturen. Ifall du upplever att den information om kaiseki som du har fått på den japanska restaurangen nära dig inte räcker, är det bara att boka en flygbiljett till Japan och uppleva kaiseki på plats.